Delimo »šport«, četudi iz lastnih domov

Večkrat razmišljam in morda celo delujem drugače od večine pa, zato nisem nič posebnega in tudi nisem upornik. Ali pa morda celo razmišljam in delujem kot večina, le da se ta večina ne izpostavlja na način, kot se sama. Kakorkoli že, počnem to kar znam. In rada tudi sama raziščem stvari, še posebej, če gre za naše zdravje.

Podatki o upadu gibalne učinkovitosti in porastu debelosti slovenskih otrok so katastrofalni. Prof. dr. Marjeta Kovač je v pogovoru predstavila dramatično sliko, kot posledica spomladanskega »koronskega« obdobja in napačnih potez odločevalcev. Saj ne rečem, da ne smemo biti previdni in ne upoštevati ukrepe, pravzaprav jih moramo in smo jih tudi spomladi, z zaprtimi šolami, dejavnostmi, dvoranami in zaprtimi zunanjimi igralnimi površinami…

Toda zdaj bi lahko bilo drugače. Če bi se le ustrezno pripravili. Vedeli smo, da prihaja drugi val. Vemo, da prihaja tudi tretji. In očitno se bo treba na te razmere prilagoditi, jih sprejeti ter se z njimi naučiti živeti. Pogrešam ukrepe državljankam in državljanom za ohranjanje dejavnosti. Tudi bolan človek, ki obleži v postelji ima po tednu dni presneto malo možnosti, da se hitro »pobere«, za starega bolnega človeka pa se ve, da praktično po tednu dni »priklenitve« na posteljo, nima možnosti za življenje.

In enako je s celotno populacijo in dejavnostmi. Zato »lockdown« ni rešitev. Ne ustaviti, ampak prilagoditi razmeram. Ljudje smo pripravljeni prilagoditi se novim razmeram in delovati naprej, še zlasti v korist zdravja celotne populacije.

SLOfit raziskovalna skupina je na podlagi ugotovljenih rezultatov o največjem upadu gibalne učinkovitosti in največjem porastu debelosti pri slovenskih otrocih v 33-letni zgodovini spremljanja s športno vzgojnim kartonom, kot posledice vladnih ukrepov za zajezitev širjenja okužb s COVID-19, že septembra 2020 predlagala ukrepe za zmanjšanje teh izjemno škodljivih posledic. Ukrepi, ki jih predstavi tudi prof. dr. Kovačeva so zasnovani na znanstvenih spoznanjih in predhodno dokazanih uspešnih rešitvah. Zato je nujno sprejetje interventne zakonodaje za uresničevanje zastavljenih ukrepov za spodbujanje gibalne dejavnosti celotne populacije.

»Če nekaj ne gre, potem je treba spremeniti«, je eno praktičnih vodil, ki mu sledim.  Te besede dobro poznajo vsi uspešni športniki, podjetniki, gospodarstveniki in drugi. Če pri enakem načinu delovanja dosežejo neko točko in ne gre naprej, potem je treba nekaj spremeniti. Glede covid situacije v slovenskem prostoru je prav, da se ukrepa, vendar pa so, roko na srce, nekateri ukrepi meni nelogični. Ali zato tudi »pušča«? Zakaj namreč tolikšne številke pozitivno okuženih ob že zaostrenih ukrepih? Smo pri upoštevanju  ukrepov dovolj dosledni vsi? Ali so le ukrepi takšni, ki dopuščajo tudi »luknje«?  Ne bom sodila. Le eno od dejstev, ki glede usklajenosti ne »pije vode« je, da so bile še do nedavnega državne meje odprte, občinske pa so že dolgo zaprte.

Meni dobesedno neusklajen ukrep (če pogledamo malo širše) je tudi skupinska vožnja sodelavcev na delovno mesto. Za nameček so le-ti lahko še iz različnih občin, predvidevam. Ne vem. Je logična umestitev 6 ljudi na kvadraturi kombija v primerjavi s precej večjo kvadraturo fitnes centrov, ki so zaprti?! Pa bi strokovnjaki fitnes centre znali upravljati, previdno in prilagojeno tudi času. Enako so na »čakanju« tudi zaprte avto šole. Ja, vedno nekje pušča. Ukrepi niso dosledni. »Puščajo« pa tudi maske. Saj ste verjetno seznanjeni z najnovejšo raziskavo Instituta Jožef Stefan o neučinkovitosti nekaterih mask, predvsem tistih pralnih iz elastičnega materiala?

Nam pa zaenkrat težko preostane kaj drugega od opozarjanj in odpiranja oči odločevalcem. Previdnost glede virusa nikakor ni odveč. Spoštujmo ukrepe glede nošenja mask, umivanja rok, razdalje, zračenja zaprtih prostorov… Skupaj stremimo k temu, da bomo lahko čimprej delovali na vseh področjih, seveda v spremenjenih pogojih. In, ko misliš, da imaš slab dan, se spomni, da si zdrav.

Ne pozabimo pa tudi, da ima šport moč, da spremeni svet. Je temeljna pravica, močno orodje za krepitev socialnih vezi in spodbujanje trajnostnega razvoja, miru, solidarnosti in spoštovanja.   S svojimi edinstvenimi individualnimi veščinami in kolektivno močjo pa se lahko združimo in delimo ustvarjalne načine za izboljšanje zdravja in dobrote s športom in telesno aktivnostjo, pa četudi iz lastnih domov.

Ostanite zdravi in srečno.

 

 

DELITE ČLANEK

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email