Življenje ni pravljica, ali pač …

Čas je za zgodbo! Zgodbe so morda najboljši način za učenje življenjskih lekcij. Lahko se naučiš vrednot in morale. In to brez pridige. Ker ima december, kot zadnji mesec leta, poseben čar in je v zraku, navkljub vsemu, čutiti čarobnost, je morda to tudi čas, da preberemo kakšno pravljico. Prav zares 😊

Na pravljice so me pred dnevi, ob moji rekreaciji na Svetega Primoža, spomnile koze. Bile so avtohtone »Srnce«, ampak vseeno odlična asociacija, da sem pomislila na eno izmed najbolj znanih pravljic iz čudežnega sveta bratov Grimm »Volk in sedem kozličkov« ter zgodbo (ja, glava premišljuje ves čas 😊) primerjala z življenjem v današnjem svetu, ko nad otroki prevečkrat prežijo nevarnosti s strani tistih, ki želijo izkoristiti priložnost njihove lahkovernosti. A pomembna je pravičnost, zato se dobre osebe rešijo, slabe pa so kaznovane. Tako je v pravljici, kjer se izkaže tudi to, da velikost in moč nista vedno najbolj pomembni v življenju, da so tudi najmanjši otroci pametni in zelo iznajdljivi.

 

 

Priznam. Pravljice so bila moja strast v najstniških letih.  Ko je večina mojih vrstnikov razmišljala o življenju zunaj doma in obiskovala diskoteke, sem se sama najbolje počutila v svetu pravljic. Nenavadno, ampak dejansko sem jih »požirala«. Zlata knjiga pravljic ima zato posebno mesto tudi na knjižni polici. Ker pravljice nikoli ne omejujejo možnosti. Zaradi pravljic se počutimo, kot da lahko … spremenimo svet!

Pravljice so za otroke. Ja, za otroke vseh starosti 😊, ker zabavajo, vzbujajo radovednost, tudi dvom in strpnost, spodbujajo domišljijo, nas silijo k razmišljanju in predlagajo rešitve za težave. Velikokrat slišimo, da življenje ni pravljica. Jaz pa pravim, da je. Res se pravljice končajo srečno, a pred srečnim koncem se zgodi življenje, ki pa res ni pravljica 😊.  Priporočam branje zdravega odmerka pravljic, otrokom in tudi sebi, zaradi vsaj šestih razlogov.

  1. Življenje je boj. Starši otrokom govorimo, da lahko s trdim delom dosežejo karkoli v tem življenju. So lahko prva oseba na Luni ali predsednik vesolja. Pravljice pravijo ravno nasprotno: “Zunaj je hladen, krut svet in čaka, da te živega poje!” Pravljice ne slikajo sladkega življenja. Predstavljajo življenje tako, kot je: težko in še težje! Pravljice otroka tudi obvestijo, da se kljub izzivom dobre stvari lahko zgodijo in zgodijo se tistim, ki nikoli ne obupajo! Čeprav je življenje večni boj, lahko s pomočjo prijateljev in odločnostjo uspešno plavamo z morskimi psi! (Sneguljčica in sedem palčkov).
  2. V življenju lahko uspeš. Pravljica o Pepelki ponuja zagotovilo: »Čeprav je življenje mračno in se morda bojite in se bojite, ne obupajte! Če imaš pogum in če vztrajaš, trdo delaš, lahko premagaš vsako oviro in kateregakoli sovražnika. In kar je najboljše od vsega, lahko uresničiš željo svojega srca.
  3. V pravljici se lahko poistovetiš z junakom oziroma junakinjo. Lepota pravljice je v tem, da se lahko tako fantje kot dekleta poistovetimo  z  junaki in junakinjami. Z vztrajnostjo premagajo nemogoče, živijo, da pripovedujejo zgodbo in živijo »srečno do konca življenja«. Otroci radi vedo, da ne samo, da jim lahko uspe v življenju, ampak da lahko tudi sami postanejo junaki, z odgovornimi in dobrimi dejanji.
  4. Priljubljene pravljice imajo več plasti pomenov. To, kar otrok ali bralec pridobi iz vsake zgodbe, je določeno s tem, kaj preživlja v določenem obdobju svojega življenja. Ko v različnih letih beremo isto pravljico, se vsakič naučimo kaj novega. Najgloblji pomen pravljice je za vsako osebo drugačen. Lepota in čarovnija pravljic je v tem, da se vsak otrok nauči nekaj drugega in tisto, kar potrebuje za svojo posebno situacijo in/ali težave.
  5. Pravljice so preprosto zabavne. Kje drugje lahko berete o čarovnicah, ki spreminjajo ljudi v žabe, labode, zveri ali mačke? Kje drugje lahko plezaš po dolgih laseh nekoga ali pa iz volčjega želodca kot Rdeča kapica? Dolg je ta seznam nenavadnih zgodb. Zanimivo pa je, da imajo otroci radi razburljivo obračanje strani, ki jih ponujajo pravljice. Pobeg v svet čarovnic in metel, govorečih živali in očarljivega gozda je preprosto zabaven! Tudi za starejše otroke 😊
  6. In živeli so srečno do konca življenja … Ne glede na to, kako zahtevno in težko je življenje junakov in junakinj zgodb, se le-te na koncu iztečejo dobro. Ti srečni zaključki otroku povedo, da se bo življenje, kljub težavam, s skoraj nemogočimi nalogami, s številnimi padci, sčasoma vendarle uredilo.

Res je, da pravljica spodbuja našo domišljijo. In, ko želimo vplivati na naš um, na naše novo vedenje, na našo prihodnost, uporabimo domišljijo. Le tako lahko uresničimo sanje. Seveda brez nenehnega učenja in akcije tudi ne bo šlo. Lep in čudovit primer akcije so neverjetne zgodbe športnikov. Doživljajo ogromno takšnih in drugačnih padcev, ki jih na koncu izniči svetloba njihovega uspeha. Ja, iskreno ne morem mimo njega. Zgodba o Primožu Rogliču navdušuje in definitivno osvaja naša srca.  Čudovit zgled, lepa sodobna pravljica in veličina junaka, s katero si, verjamem tudi vi, želimo poistovetiti v prav vsakem trenutku, še posebej v tem prazničnem in nenavadno čarobnem decembru.

Življenje je pravljica s srečnim koncem, a le do naslednjega uspešno doseženega oziroma osvojenega cilja. Vmes je trnova pot. Lahko pa rečem, da je življenje dirka, vmesne etape pa so pravljice. To bo še najbolj držalo. Ustvarite si svojo pravljico, ostanite zdravi in srečno. 😊

 

DELITE ČLANEK

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email