Naivka? Hvala, ne ne…

Hladna zima je za mnoge težka. Še mnogo hujši je hlad srca. Kako resnične so besede, ki jih je pred petimi leti izrekel Ivo Boscarol: “Slovenci lažje oproščamo lopovščino kot pa uspeh, morda tudi zaradi tega, ker imamo nekaj tihotapskega v genih – od Martina Krpana naprej. Dejstvo pa je, da Slovenci oprostijo vse, le uspeha ne!” Saj vam je poznan, ta hlad? Meni je. In ne, nisem naivna, če verjamem, da bi bila družba, začenši s politiko, lahko tudi drugačna, boljša. Nikoli ne bom »kupila« besed: »To je politika, si pa res naivna, če misliš, da je lahko drugače.« Prepričana sem, da je lahko precej drugače. Morda ob kakšni drugi priložnosti svojo izkušnjo celo »izlijem« na papir.

Kar želim zapisati tokrat pa je, da so ljudje v dobrih starih časih sprejemali vrednote, kot so trdo delo, igranje po pravilih in življenje s častjo in integriteto. To danes pri marsikomu ni v ospredju. Ali starši še vedno prenašamo te vrednote na svoje otroke ali smo preveč zaposleni? Nas tega učijo v šolah? Ali voditelji še vedno opazijo, kako vplivajo na svoje privržence, ali so preveč zaposleni sami s seboj, da bi jih sploh skrbelo? Ali uspešne ljudi še vedno zanima, kako zmagajo, ali jim je mar le, da zmagajo? Če povzamem, sprašujem se ali je morala in z njo integriteta res stvar preteklosti?

Je dostojno življenje sploh še na radarju kogarkoli ali je to le spomin na “včeraj”? Kaj se zgodi, ko moralen značaj in krepostno življenje postaneta naknadna misel in ne prioriteta številka ena? Kaj se zgodi, ko na te vrednote sploh nismo več pozorni in zainteresirani? Je morala in z njo integriteta res zgodba preteklosti?

Kaj se zgodi, ko izkrivljanje pravil, kršenje zakona in varanje za zmago postanejo nekaj vsakdanjega? Kaj se zgodi, ko zahtevanje nagrad, zaposlovanje mimo vrst ali napredovanje na podlagi nepomembnih meril, postane nekaj običajnega? Kaj se zgodi, ko se »voditelji« odmaknejo od množice, ne upoštevajo pravil in navkljub zakonom vzpostavljajo svoj sistem igre. In to brez posledic! Človek je lahko najmanj razočaran. Ko se ustavim in razmišljam o teh stvareh imam tudi sama občutek,  da živim v obrnjenem svetu, v katerem je nemorala nova morala. Še bolj zaskrbljujoče pa je, da so nekateri ljudje dejansko prepričani, da je »narobe” nova pravica.

Ko nekdo krši pravilo, odstopa od sprejemljivih norm ali stori kaznivo dejanje, se ljudje pozorno osredotočijo, da vidijo, kaj se bo zgodilo. Ali jih bodo ujeli ali pustili oditi in bodo v tej smeri delovali naprej? Ali bodo dobili vsaj opomin ali prejeli dovoljenje? Ali bo kazen pravična ali nepravična? Če vladata resnica in pravičnost, potem ni skrbi. V nasprotnem primeru lahko nekateri izrazijo svoje nezadovoljstvo in zahtevajo pravičnost. Najslabše, kar se lahko zgodi in kar se tudi dogaja pa je, ko drugi posnemajo pokvarjeno vedenje, ker so se “tisti ljudje” bodisi na pokvarjen način rešili, bodisi na pokvarjen način povzpeli, bodisi na pokvarjen način obogateli. Nova morala? Zgledom je treba slediti, mar ne? In potem imamo to kar imamo. Ljudje svoje razmišljanje racionalizirajo s šestimi šepastimi izgovori:                                                                                                                                                                                                   

  • Pomembno je le zmagati.
  • Cilj opravičuje sredstva.
  • Če so se rešili, se lahko tudi jaz.
  • To je samo enkrat.
  • Nihče ne bo izvedel.
  • Vsi to počnejo.

Preden se zaveš, postane tisto, kar je nekoč veljalo za nesprejemljivo, običajno.

Danes je skorajda že običajno, da se nepošteno, nezakonito in nemoralno vedenje ignorira, prikriva in celo nagrajuje. Ali res želimo, da je to novo normalno? Ali vendarle še lahko upoštevamo zlato pravilo, vzgajamo otroke in spoštujemo zakon, govorimo resnico, izpolnjujemo svoje obveznosti in si zaslužimo nagrade? Predvsem pa ali lahko tako živijo in delujejo tisti, ki nas vodijo, tisti, ki bi nam morali biti vzorniki, da živijo častno in nam vsem zgledno. Vem, vedno se bodo našli lažnivci, prevaranti in tatovi. Ključno pa je, da morajo za nepošteno in nemoralno vedenje plačati ceno. Dejanja imajo posledice. Tudi neaktivnost. Vedeti, kaj je prav, ni tako pomembno kot delati, kar je prav. Med pravimi in napačnimi dejanji je vendarle ogromna razlika. Tega se moramo večkrat spomniti. Tega se moramo zavedati. Zavedati se moramo, da sta prijaznost in sočutje pravilo; da krepost ne zahteva več od drugih, ampak pričakuje več od sebe; da s prosto izbiro nismo osvobojeni posledic teh odločitev; da je kršenje zakona nezakonito; da resnica ni na voljo, ampak je nuja; da bi pravila morala veljati za vse; da bi si ljudje morali zaslužiti zaupanje in spoštovanje, ne pa da to zahtevajo; da ljudje ne dobijo, kar hočejo, ampak bi morali dobiti tisto, kar si zaslužijo.

In morda se bo med vami zopet našel kdo, ki bo rekel: »Joj, kako si ti naivna!« Je mar to naivnost, ločiti zrno od plevela? V politiki ni iskrenosti, sem velikokrat slišala. Veste kaj, tudi v politiki so iskreni ljudje, z dobrimi nameni in z dobrimi dejanji. Le v manjšini so, tako kot povsod v tem svetu. So pa to ljudje brez velikega ega, takšni, ki upajo povedati resnico sebi in svojim državljanom, takšni, ki ne taktizirajo in ne pogledajo proč, če je to prikladnejše. Ko bi le bilo več takih, ki bi znali in upali postaviti meje tudi kapitalu in dobičku. Žal je bolj malo prostora za interese človeštva kot celote. Ni dovolj ozaveščenosti. Treba je bo več. Ker resnična nagrada za dobro življenje nista slava in bogastvo, ki prihaja z uspehom, ampak vedeti, da ste si to zaslužili na pravi način. Z drugimi besedami, ni pomembno, da ste zmagali, pomembno je, kako ste zmagali. Pomembno je srce, ki greje. “Poveljevati” je lahko, “povelja” opravljati je težko. Namesto vladati, velja ljudem pomagati. To je človekova dolžnost. Pomembno je, da ima človek dobre korenine, dobro zemljo oziroma okolje, da lahko doživi dober razcvet.  In dejstvo je,  da nobena civilizacija ne more obstajati brez novih obzorij. Zato ne, nisem naivka.

Lepe in razgibane dneve vam želim ter ostanite zdravi 😊

 

Želim se naročiti na najnovejše objave

DELITE ČLANEK

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on print
Share on email